Bicykl bez řetězu

15.10.2012
bicykl společnosti Mando

Korejský výrobce automobilových součástek společnost Mando se chystá uvést příští rok na trh bicykl, který kombinuje elektrokolo s klasickou konstrukcí. Šlapáním vyrábíte proud, který nabíjí lithiový akumulátor, jež pohání elektromotorek v ose zadního kola. Baterii lze samozřejmě dobít i samostatně. Výhodou je, že odpadá řetěz a převod. Nižší hmotnost kompenzuje alespoň částečně váhu akumulátoru. Odpadají nejvíce namáhané mechanické součástí, jež vyžadují pravidelnou údržbu. Nepřítomnost řetězu nepochybně usnadní jízdu po městě, protože je o pohyblivou součást, kterou je třeba překrýt krytem nebo brát v úvahu již při výběru oblečení. A pokud vám na rušné ulici spadne, při jeho zpětném nasazování se umažete tak jako tak. Byť nový produkt společnosti Mando vypadá zajímavě, na stránkách akademonu jsem již několikrát informovali o zajímavých konstrukcích z oblastí cyklistiky, které vypadaly nadějně, zatím se však příliš nerozšířily (akademon.cz 20.7.2004, 9.11.2008, 1.10.2009 a 29.9.2010).

Hlavní překážkou rozvoje cyklistiky v Praze není nedostatek vhodných bicyklů, ale nedostatek vhodných cyklostezek. Radnice zatím velké části sítě cyklostezek v husté městské zástavbě pouze napodobuje šipkami a vodorovným dopravním značením na vozovce jinak plné automobilů. Po takové cyklostezce s rizikem, že mohou být kdykoli sraženi nepozorným řidičem, jezdí opravdu jen skalní stoupenci cyklistiky. Také na nich málokdy někoho vidíme. Ve staré zástavbě pražského městského centra není snadné cyklostezky budovat, ale jak ukazují příklady z jiných měst, jde to. Další překážku rozvoje cyklistiky představuje kopcovitý terén. V mnoha zaměstnáních je společensky těžko přijatelné usednout za svůj pracovní stůl splaven potem poté, co jste vyšlapali prudký kopec, a celý den pak oblažovat své okolí odérem zatuchlého potu. A sprcha není všude k dispozici.

akademon.cz 18.10.2012: Jinou cestou se vydal izraelský vynálezce Izhar Gafni. Důvtipným skládáním kartonu ve stylu japonských origami zvýšil jeho pevnost natolik, že z něj sestrojil bicykl. Bylo by krásné vytvářet jízdní kola z odpadu. Bude zajímavé, zdali se Gafniho vynález uchytí.

Jan Tleskač 23.6.2013: Když už píšete o kole z papíru a bez řetězu, proč také nenapíšete o českém létajícím kole?

akademon.cz 23.6.2013: Létající kolo, které sestrojilo několik českých podnikatelů na základě inspirace fiktivním vynálezem z příběhů Jaroslava Foglara je bezpochyby zajímavou hříčkou, ale žádný objev či vynález nepředstavuje. Při hmotnosti 95 kg a nutnosti dobíjet baterie pro pohon vrtulí nutných pro vznesení se stova stane běžně užívaným dopravním prostředkem.

 
Odeslat komentář k článku "Bicykl bez řetězu "



Opište text z obrázku:

Odeslat článek "Bicykl bez řetězu " e-mailem

Diskuse/Aktualizace